r1234ze -koelmachine-met-schroefcompressoren-voor-voedselvoedselindustrie

R1234ze als Koudemiddel

R1234ze vervangt R134a

R1234ze als Koudemiddel: Al jaren stond R134a, een uitstekend koelmiddel voor verscheidende toepassingen. In mobiele airco systemen (MAC) is het zelfs het meest gebruikte gas. Het gas staat bekend onder meerdere namen, zoals 1,1,1,2- tetrafluorethaan, Suva134a en Solkana R134a. Het is een fluorkoolwaterstof die bij veel industriële processen wordt ingezet. Het grote nadeel van R134a, is dat het een hoog Global Warming Potential (GWP) heeft van 1430. Daarmee draagt het gas bij aan het vergroten van het broeikaseffect.

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het verminderen van dit broeikaseffect. Op erg veel verschillende manieren is het mogelijk om bij te dragen aan het verminderen van de opwarming van aarde. De afgelopen jaren ligt de focus daarom steeds meer op duurzame, milieuvriendelijke oplossingen. De vraag naar koelende gassen met een laag Global Warming Potential groeit daardoor sterk. Om die reden werd de EU MAC-richtlijn in het leven geroepen. Deze richtlijn is ontwikkeld om het gebruik van koudemiddelen met een GWP van 150 of hoger te beperken. Vanaf 2017 geldt deze richtlijn voor alle nieuwe auto’s.

De ontwikkeling van R1234ze

Honeywell en DuPont besloten samen te werken en ontwikkelden een nieuw hydrofluoroolefin (HFO). Dit is een chemische verbinding met een extreem laag Global Warming Potential. Deze nieuwe verbinding kreeg de naam R1234yf. Andere namen voor dit gas zijn Opteon YF en 2,3,3,3-tetrafluorpropeen. Het gas is vergeleken met zijn voorganger een extreem milieuvriendelijk gas met een Global Warming Potential van slechts 4. Dat geeft aan dat het erg weinig effect heeft op het broeikaseffect. Het gas is uitvoerig getest en is erkend als een betrouwbare, milieuvriendelijke oplossing.

Effecten van R1234ze

De prestaties van dit gas zijn indrukwekkend. Het gas is zo ontworpen, dat het te gebruiken is in mobiele air conditioning systemen. De koelcapaciteit komt overeen met de voorganger R134a, net zoals de energie-efficiëntie. Het gas is geschikt voor alle klimaten van de wereld. Daarnaast voldoet R1234ze aan de strengste milieunormen en heeft het geen effect op de aantasting van de ozonlaag. Door deze eigenschap wordt het gas wereldwijd ingezet bij het produceren van nieuwe auto’s en airco systemen.

Hoewel het gas geen giftig gas is, is het wel erg verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. Het airco gas is namelijk brandbaar en vereist de nodige veiligheidsmaatregelen bij het opslaan en gebruik. Raadpleeg de veiligheidsmaatregelen voordat u het gas aanschaft. Het gas mag alleen worden gebruikt bij airco systemen die hiervoor zijn ontwikkeld. Voor advies over dit gas, kunt u ten alle tijden onze klantenservice raadplegen. Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen over dit gas. Onze specialisten helpen u graag verder.

 

Afspraak Maken

 

 

Bron: westfalen