drijvende-ijsblokken

R290 (Propaan) Milieuvriendelijk  r290-milieuvriendelijk-koudemiddel

Koudemiddel

R290 (Propaan) is een beproefd milieuvriendelijk koudemiddel en daar is steeds meer vraag naar.  Natuurlijke koudemiddelen zijn middelen die als stof vrij in de natuur voorkomen. Ze dragen minder bij aan het broeikaseffect omdat de gunstige energetische eigenschappen vaak tot lagere indirecte CO2 uitstoot leidt. Natuurlijke koudemiddelen zijn daarmee een goede keuze als het gaat om een duurzame en betaalbare oplossing. Een ander voordeel is de korte terugverdientijd door een laag energiegebruik en lage operationele kosten.

Brandgevaar R290 (propaan)

De explosiegrens van vrijkomend R290 wordt uitsluitend bereikt in de directe omgeving van de unit wat inhoudt dat alleen ontstekingsbronnen aldaar aanwezig de mogelijkheid hebben om een lekkend koudemiddel te doen ontbranden. De schade vanwege zo’n explosie zou over het algemeen klein zijn.

De meest gevaarlijke situatie is echter als R290 wordt ontstoken tijdens een lekkage waarna een verbranding van het koudemiddel optreedt. Het is mogelijk dat de plastic behuizing van de binnenunit kan gaan branden. Wanneer dit gebeurt, kan er veel rook optreden en die vormt een bedreiging van de persoonlijke veiligheid. Als een externe brand de airconditioner met R290 treft, kan de totale warmteafgifte van de brandende binnenunit toenemen met ongeveer 12 % in vergelijking met een unit zonder brandbaar koudemiddel.
Opgemerkt wordt dat bij een brand van buitenaf de koelleidingen van de binnenunit snel bezwijken het geen werkt als een soort drukontlasting al het koudemiddel zal vrij komen en de druk in het systeem zal lager worden.

De voordelen van Propaan

  Propaan draagt niet bij aan het broeikaseffect en heeft de zeer lage GWP waarde van 3.
  Het bevordert een korte terugverdientijd door een laag energiegebruik en lage operationele kosten.

 

Afspraak Maken